Čím sa odlišuje indická kuchyňa od tej našej, slovenskej? Je toho určite veľa. V tejto sérií článkov na pokračovanie vám vďaka Robinovmu rozprávaniu prezradíme pár zaujímavostí. Ajurvéda má pramene práve v Indii, veríme, že tu nájdete nejednu inšpiráciu pre to, ako sa stravovať a cítiť zdravo.
Začneme hlavnými rozdielmi medzi stravovacími zvykmi v Indii a na Slovensku.
Jedlo je pre Indov rituál, ktorý milujú
Jedlo je pre Indov rituál doslova. Radi jedia a radi jedlo aj pripravujú. Ráno, na obed, na večeru, ponuka je vždy pestrá. Priznajme si, že my, Slováci, jeme len tak zrýchlika a aj to často v strese a nie veľmi premyslene a uvážene. Dôsledkom čoho si často privodíme nemálo zdravotných a tráviacich ťažkostí. V Indii neexistuje niečo také, ako robíme my, že narýchlo hodíme ráno do seba studený jogurt medzi dverami, alebo, že jeme počas toho, ako šoférujeme, alebo ideme po ulici… Indovia si proste jedlo vychutnávajú.
Poviete si: „Nemám čas celé dni len variť, kto bude za mňa robiť?“ V tomto sú Indovia vo výhode. Vstávajú s východom slnka. Varia hlavne ženy, ale nielen ženy, aj muži. V domácnosti často žijú starí rodičia spolu s deťmi. Tu veľmi nepoznajú také niečo ako domovy dôchodcov. Je prirodzené, že rodičov dochovajú deti a že žijú pod jednou strechou. Takže pomáhajú aj starí rodičia.
V závislosti od ekonomickej situácie majú Indovia doma aj pomocníkov. Takých, ktorí sa starajú buď o farmu, alebo o záhradu, príp. aj pomáhajú v domácnosti. Stávajú sa akoby členmi rodiny.
Čo máme na Slovensku a nemajú Indovia?
Robina príjemne potešila na Slovensku rozmanitosť syrov. V Kerale syr takmer vôbec nenájdete. Na severe Indie si pripravujú domáci syr – paneer. Ani klobásky, salámy v Indii nemajú. Pripravujú si doma nakladané mäso, ryby, zeleninu, ovocie – zväčša v oleji, octe, chilli a soli.
Čerstvosť je v Indii na prvom mieste
Nám často stačí si na večeru natrieť na chleba syr, alebo paštétu, sardinky v konzerve, to však Indovia nepoznajú.
Čo sa týka potravín, zeleniny, ovocia, mäsa, morských plodov, všetko jedia a kupujú na trhu čerstvé. Farmári a rybári svoje nočné (príp. včerajšie) úlovky do rána spracujú a hneď ráno predávajú čerstvo spracované. Ak si aj niečo navaria navyše, výnimočne to zjedia na druhý deň, ale neskladujú jedlo v chladničke na dni dopredu, nemrazia na týždne, mesiace dopredu mäso, ryby v mrazákoch ako my.
Indovia nepoznajú obed vo forme polievky a druhého jedla
Či ide o raňajky, obed, večeru, okrem čerstvosti je ďalším znakom indickej kuchyne pestrosť. Indovia nepoznajú obed vo forme polievky a druhého jedla. Každý chod je veľmi pestrý. Robinova mama napríklad bežne varí 4 druhy jedál, pri slávnostnej príležitosti aj 10. Prirodzené pre Indov je ochutnať zo všetkých jedál, nielen jedno – dve. Samozrejme, aj toto je však tak ako všade na svete, ovplyvnené ekonomickou situáciou v rodine.
Fast foodom v Indii neholdujú ako my
Áno, aj v Indii majú fastfoody. Jedlo je vždy pripravované na mieste čerstvé. Biznis ľudia a školáci sa občas stravujú aj mimo domu. No nie tak často a tak radi ako my. V podstate všetko, čo dostať hotové na ulici, na trhu, považujú za fast food.
KFC aj McDonald’ síce nie sú priamo na ulici, ale ich ponuka je prispôsobená indickej kuchyni (viac s chilli). Indovia aj tak nadovšetko milujú svoju domácu stravu. Neholdujú veľmi fast foodom.
Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi, prosím. Ďakujeme.